camper verzekering

De camper verzekering, wat moet je weten over deze verzekering?

Campers zijn na de uitbraak van het COVID-19 virus nog populairder geworden. Heel wat mensen hadden er vroeger al voor gekozen om over te gaan tot het kopen van een dergelijk voertuig, maar daar zijn er tijdens en na afloop van de pandemie nog heel wat extra bijgekomen. De beschikking hebben over een dergelijke camper brengt in de praktijk dan ook aardig wat voordelen met zich mee. Zo kan je bijvoorbeeld perfect onderweg naar je vakantiebestemming genieten van heel wat comfort. Let wel, indien je eigenaar wordt van een camper dien je wel rekening te houden met het afsluiten van een zogenaamde camper verzekering. Alles wat je over deze verzekering moet weten laten we je bijzonder graag ontdekken middels de onderstaande informatie.

Moet een camper verzekering verplicht worden afgesloten of niet?

Het is eigenlijk van belang om te weten dat een camper verzekering eigenlijk geen individuele verzekering is. In plaats daarvan is het eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Allereerst bestaat ze dan ook uit de eerder traditionele verzekeringspolis die je ook aantreft bij bijvoorbeeld een gewone personenauto. Dit betekent concreet dat je voor het verzekeren van je camper een keuze zal moeten maken tussen:

  • WA-verzekering;
  • WA+ beperkt cascoverzekering;
  • WA+ volledige cascoverzekering;

Naast de keuze voor één van de bovenstaande drie polissen zal je bovendien ook nog één of misschien zelfs meerdere aanvullende verzekeringen willen afsluiten. Wat dit betreft zou je bijvoorbeeld kunnen kijken in de richting van een inboedelverzekering voor je camper, maar wat ook te denken van een bijstandsverzekering in het buitenland? Voor heel wat mensen geldt namelijk dat ze met hun camper op reis gaan naar het buitenland. In ieder geval, ben jij benieuwd om hier allemaal meer over te weten te komen? Dan zal je absoluut zeker verder willen blijven lezen!

Welke basisverzekering sluit je af voor je camper?

Laat ons om te starten even kijken naar de basisverzekering die je voor je camper gaat afsluiten. Zoals hierboven al aangegeven gaat het hierbij dan concreet om de camper verzekering die je afsluit onder de vorm van de WA-verzekering, de WA+ beperkt cascoverzekering of de WA+ volledige cascoverzekering. Voor welke van deze drie opties je gaat kiezen zal worden bepaald door de waarde waar je camper over beschikt. Hoe hoger die waarde is gelegen hoe beter je, je camper zal willen verzekeren. Sta er daarenboven ook bij stil dat het gebruik op dit vlak geen onbelangrijke rol kan spelen. Meer concreet bedoelen we hiermee, hoe meer je met je camper op avontuur gaat, des te beter je deze uiteraard zal willen laten dekken tegen mogelijke schade.

Wat met de aanvullende dekkingen die zijn vereist?

Het verzekeren van een camper vereist in de praktijk heel wat meer dan enkel en alleen het afsluiten van wat eigenlijk een autoverzekering is. Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen deze verschillende dekkingen zal je tot de conclusie komen dat er ook nog een aantal aanvullende dekkingen zijn vereist. Van belang om rekening mee te houden bij het afsluiten van een camper verzekering is bijvoorbeeld dat je naar alle waarschijnlijkheid niet alleen in Nederland zal rondrijden. Sterker nog, het merendeel van de mensen die een camper kopen gebruiken deze om er uitstappen mee te gaan maken naar andere plaatsen. Het afsluiten van een aantal aanvullende dekkingen is dan ook in de praktijk beslist geen overbodige luxe. Het gaat hierbij dan concreet om onder meer:

  • Hoe wordt totaal verlies verzekert?
  • Hoeveel dagen mag je achtereenvolgens in het buitenland verblijven?
  • Hoe is de hulpverlening geregeld in het buitenland?
  • Is de inboedel van de camper verzekering?

De exacte dekkingen die je zal gaan afsluiten zijn in de praktijk uiteraard altijd afhankelijk van de eisen die je zelf voorop heeft gesteld. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je vooral een zo goedkoop mogelijke camper verzekering wenst af te sluiten, maar daarnaast is het ook niet zelden zo dat mensen deze toch wel aanzienlijke investering graag zo optimaal mogelijk willen beschermen. Uiteraard spreekt het voor zich dat ook de manier waarop de camper wordt gebruikt een niet onbelangrijke bijdrage levert aan het type verzekering die je ervoor gaat afsluiten.

Wat met de inboedel van je camper?

Bij het afsluiten van een camper verzekering is het ook altijd zeer interessant om even stil te blijven staan bij de inboedel die aanwezig is. Dat is belangrijk omwille van verschillende redenen. In eerste instantie spreekt het voor zich dat de waarde van de inboedel die in een camper of een caravan is terug te vinden door de jaren heen doorgaans alleen maar is toegenomen. Dat is het gevolg van het feit dat we bijvoorbeeld tegenwoordig zeer vaak een laptop, tablet en / of dure smartphone met ons meenemen. Standaard is het zo dat een inboedelverzekering enkel en alleen de inboedel verzekert die in je woning is terug te vinden. Alles daarbuiten is dus met andere woorden niet verzekert.

De kosten voor je camper verzekering drukken? Dat doe je zo!

Het afsluiten van een goede camper verzekering is in de praktijk altijd en voor iedereen een vereiste. Je dient er evenwel rekening mee te houden dat de kosten voor een dergelijke verzekering betaalbaar moeten blijven. Afhankelijk van de exacte dekkingen waar je behoefte aan hebt kunnen deze kosten in de praktijk namelijk wel eens wat hoger oplopen dan je in eerste instantie had gedacht. Gelukkig is het ook mogelijk om deze kosten op verschillende manieren te drukken, namelijk:

  1. Door het uitvoeren van een objectieve vergelijking op een vergelijkingssite;
  2. Door te snoeien in dekkingen waar je eigenlijk helemaal geen behoefte aan hebt;
  3. Door bereidwillig het eigen risico dat geldt voor de verzekering te verhogen;

Allereerst is het zo dat mensen voor hun camper verzekering vooral kiezen voor een eigen risico welke zeer beperkt is. Dat gezegd hebbende is zo’n beperkt eigen risico lang niet altijd het interessantst. Je zal er immers rekening mee willen houden dat deze in de praktijk doorgaans altijd zorgt voor een vrij hoog gelegen verzekeringspremie. Wil je dus met andere woorden de kosten voor je camper verzekering drukken? Kies dan bij voorkeur altijd voor een wat hoger gelegen eigen risico. Zo kan je alvast een meer dan degelijke besparing realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *